Shiatsu

Letterlijk betekent shiatsu: vingerdruk. Zen-shiatsu is een therapievorm die werkt op de energiebanen, ook wel meridianen, in ons lichaam. Deze energiebanen hebben geen begin, maar ook geen eind. Ze maken verbinding met onze organen én beïnvloeden deze rechtstreeks. We kunnen deze meridianen vergelijken met een rivier. Wanneer een rotsblok in de rivier valt, ontstaat er stagnatie van de stroming en zullen er onherroepelijk klachten ontstaan. Wanneer dat rotsblok gedurende langere tijd aanwezig blijft, zal de klacht steeds ernstigere vormen aannemen.

Shiatsu-therapie en de beïnvloeding van de meridianen

Tijdens de behandeling, beïnvloed ik deze meridianen. Zo oefen ik druk uit op de tsubo-punten (acupressuurpunten), waar we er 365 van in ons lichaam hebben. Deze druk kan uitgevoerd worden met de duimen, ellebogen, knieën of de vlakke hand. De tsubo-punten zijn voelbaar als kleine putjes op de huid en kunnen snel verstopt raken, waardoor klachten ontstaan.

Tsubo-punten en shiatsu of acupunctuur

Tsubo-punten worden in de acupunctuur ook gebruikt om naaldjes in te plaatsen. Een belangrijk verschil tussen acupunctuur en shiatsu is het fysieke contact. Tijdens een shiatsu-behandeling ervaar je de aandachtige warmte van de aanrakingen, waardoor je ontspant. Ontspanning tijdens een behandeling is belangrijk, omdat achter iedere persoon diepere gevoelens schuilgaan die van belang zijn om de kern van het probleem aan te pakken. Juist de aandacht voor deze kwetsbare plaatsen is het begin van de genezing. Dit is iets dat je mist bij acupunctuur.

De shiatsu-behandeling

Voordat we van start kunnen gaan met de shiatsu-behandeling, stellen we eerst een diagnose. Dit doen we, zodat we ontdekken waar de spreekwoordelijke rotsblokken zich bevinden. We starten met een intakegesprek. Daarna bekijken we het gezicht, de tong, de houding en diagnosticeren we de hara (buik). Ook kijken we samen naar eventuele diepere oorzaken en wat je momenteel zelf doet om deze oorzaak aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen in je voedingspatroon of oefeningen die je doet om ervoor te zorgen dat de meridianen goed doorstromen. Tot slot pakken we ook de emotionele factoren en stress aan.

Denk bij stressklachten bijvoorbeeld aan:

 • ongerustheid/depressiviteit
 • slapeloosheid
 • menstruele onregelmatigheden
 • geringe weerstand tegen infecties
 • hoofdpijn en spierspanning
 • spijsverteringsproblemen
 • burn-out

Invloed van shiatsu

Shiatsu herstelt de balans van de levensenergie (het ki). Hierdoor ben je in staat zowel de emoties (zoals kwaadheid, prikkelbaarheid, verdriet of weinig eigenwaarde) als het lichaam te helen. De oosterse geneeswijze, waar shiatsu thuishoort, gaat uit van een holistisch beeld van de mens. Dit houdt in dat het lichaam, anders dan in de reguliere geneeskunde, als één geheel wordt bekeken en behandeld. Deze vorm van therapie is vermoedelijk één van de oudste op deze planeet.

Hoe de shiatsu-behandeling in zijn werk gaat

De shiatsu-behandeling wordt uitgevoerd op de grond, op een comfortabele dikke mat (futon). Dit geeft meer mogelijkheden om strekkingen en/of behandelingen met de vlakke hand te kunnen uitvoeren, omdat er meer bewegingsvrijheid is. Deze futon wordt in China ook gebruikt om te slapen en is met de hand gemaakt. De behandeling is door de kleding heen. Kun je door eventuele gezondheidsredenen niet op de grond liggen? Dan kan de behandeling ook in een (rol)stoel worden uitgevoerd. Shiatsu is in vele houdingen uitvoerbaar. Een shiatsu-behandeling is niet pijnlijk, echter kan het ene punt wel gevoeliger zijn dan het andere.

Hoeveel shiatsu-behandelingen heb je nodig?

Het aantal shiatsu-behandelingen dat je nodig hebt, is afhankelijk van de duur van de klacht. Na de intake geef ik een advies wat betreft de frequentie. Tussen de eerste en tweede behandeling is er minimaal één en maximaal twee weken rust. Dit omdat het lichaam even tijd nodig heeft om de behandeling op te pakken.

De shiatsu-behandeling duurt één uur.

Bij welke klachten is shiatsu in te zetten?

Een shiatsu-behandeling is effectief bij veel klachten zoals:

 • vochtophopingen in de weefsels
 • alle vormen van pijnklachten
 • RSI
 • tennisarm
 • MS
 • fybromialgie
 • artritis, artrose, myositis (alle klachten van spieren, pezen en gewrichten)
 • matige bloedcirculatie, wat bijvoorbeeld koude voeten kan veroorzaken
 • problemen met het urinewegstelsel
 • klachten met de geestelijke gesteldheid, zoals: niet lekker in je vel zitten, burn-out, zenuwen, angst, verdriet, eenzaamheid, weinig eigenwaarde, kortom alles wat een mens als ballast kan meedragen.

Maar denk ook aan alle klachten van het ademhalingsstelsel zoals hyperventilatie of astma. Tot slot is shiatsu ook tijdens de zwangerschap aan te raden.

Waarom? In deze periode zijn er veel veranderingen in het lichaam, die extra energie vragen. Je kunt dan onplezierige bijkomstigheden van de zwangerschap ervaren zoals:

 • onderrugpijn
 • vocht vasthouden
 • vermoeidheid
 • depressies/prikkelbaarheid

Shiatsu kan een positieve bijdrage leveren aan jouw welzijn, maar ook aan het ongeboren kind. Tijdens de zwangerschap wordt de behandeling zittend of in zijligging uitgevoerd, waarbij de buik volledig wordt ontzien.

Geen klachten, toch shiatsu?

Wanneer je vrij bent van klachten kan shiatsu ook iets voor je betekenen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Shiatsu werkt zeer ontspannend en brengt de balans terug in het lichaam, waardoor je lichamelijk en geestelijk beter functioneert. Dit heeft weer invloed op je dagelijkse bezigheden. Stress ligt continu op de loer om je uit balans te brengen (denk aan prikkelbaarheid en vermoeidheid).

Maak een afspraak voor een shiatsu-behandeling

Om een afspraak te maken voor een shiatsu-behandeling kun je bellen naar 0345 -61 86 32 of 06-10 83 39 77. Zie ik je snel?

Shiatsu brengt je dichter bij jezelf.